Bemiddeling is een alternatief voor procedures bij de rechtbank. Het is een wettelijke manier om op een minnelijke wijze, buiten de rechtbank, samen op zoek te gaan naar een voor iedereen aanvaardbare oplossing.
Bemiddeling is vrijwillig en vertrouwelijk, de bemiddelaar is neutrale betrokkenheid.
Alle procedurele mogelijkheden staan nog open.
Bij een deelakkoord kan over dit stuk een bemiddelingsakkoord worden opgesteld en kunnen de andere aspecten voorgelegd worden aan de rechter.
Om het bemiddelingsakkoord rechtstreeks uitvoerbaar en dus afdwingbaar te maken indien de naleving ervan niet wordt gerespecteerd, is het aangewezen het bemiddelingsakkoord te laten homologeren door de rechtbank. Dit wil zeggen dat de rechter het bemiddelingsakkoord integraal opneemt in het vonnis.
Bij een EOT (echtscheiding met onderlinge toestemming) is dit verplicht teneinde de echtscheiding te kunnen laten overschrijven in de registers van de burgerlijke stand.
Er kan nog altijd gekozen worden voor bemiddeling. Alle gerechtelijke procedures worden opgeschort zolang de bemiddeling loopt.
De bemiddelaar kan dit aftoetsen met alle betrokkenen zodat zij de draagwijdte ervan zeker begrijpen, nagaan of er nog zaken moeten aangevuld / aangepast worden en de afspraken in een het bemiddelingsakkoord gieten, die door de rechtbank kan gehomologeerd worden.